Stay homemaking spicy creamy Tom Yam Kung

Big C > Easy Cooking > Stay homemaking spicy creamy Tom Yam Kung

Mr. Househusband’s Simple Kitchen Tips Series: Stay homemaking spicy creamy Tom Yam Kung

One of my favorite Thai soup dishes is probably tom yam kung. The spiciness of the soup never fails to energize me every time I eat it. So today I’m making this dish with a little twist: creamy tom yam kung, made with giant freshwater prawns. Let’s make it.

Ingredients:

  1. 1. 3 giant freshwater prawns (Or more to your liking)
  2. 2. 2 grams of galangal root
  3. 3. 2 grams of lemongrass
  4. 4. 2 grams of kaffir lime leaves
  5. 5. 5 grams of Thai chili
  6. 6. 3 stems of coriander
  7. 7. 20 grams of mushrooms
  8. 8. ½ tablespoon of lime juice
  9. 9. ½ tablespoon of tamarind juice
  10. 10. ½ tablespoon of fish sauce
  11. 11. 2 tablespoons of chili paste
  12. 12. 1 cup of water
  13. 13. ½ tablespoon of milk

How to do

  1. 1. Bring water to a boil and add galangal, lemongrass and lime leaves.
  2. 2. Once the water returns to the boil, add the freshwater prawns and mushrooms.
  3. 3. Add chili paste and milk. If you want it to be creamier, add more milk to your liking.
  4. 4. Flavour with lime juice, tamarind juice and fish sauce. For spice, add fresh Thai chili to your liking.
  5. 5. When it comes to a boil, it is ready to be served. Garnish with coriander.

Easy peasy and a great energizing dish that most people love, right? If you’re still trying to decide what to eat for dinner tonight, feel free to steal this recipe and try it! Looking for ingredients? Click here

Share this content
Big C > Easy Cooking > Stay homemaking spicy creamy Tom Yam Kung

ครัวง่ายๆ สไตล์พ่อบ้านใจกล้า ตอน อยู่บ้านทำต้มยำกุ้งแม่น้ำน้ำข้นสุดจี๊ด

ถ้าในหมวดอาหารไทยประเภทน้ำเมนูที่ผมชอบทานและชอบทำมากที่สุดนั้นก็คือ “ต้มยำกุ้ง” แค่ได้ซดน้ำต้มยำก็ช่วยให้ร่างกายรู้สึกกระปรี้กระเปร้าขึ้นมาแล้วล่ะครับ แต่วันนี้ผมจะเพิ่มความพิเศษเป็นทำต้มยำกุ้งแม่น้ำน้ำข้น ต้องการความกุ้งตัวใหญ่เนื้อแน่นๆ ใครที่ช่วงนี้เครียดๆ ต้องจัดเมนูนี้เลยครับ

ส่วนผสม

  1. กุ้งแม่น้ำ 3 ตัว (ตามปริมาณคนทานและความต้องการเลยครับ)
  2. ข่าอ่อน 2 กรัม
  3. ตะไคร้ 2 กรัม
  4. ใบมะกรูด 2 กรัม
  5. พริกขี้หนูสด 5 กรัม
  6. ผักชี 3 ช่อ
  7. เห็ด 20 กรัม
  8. น้ำมะนาว ½ ช้อนโต๊ะ
  9. น้ำมะขาม ½ ช้อนโต๊ะ
  10. น้ำปลา ½ ช้อนโต๊ะ
  11. น้ำพริกเผา 2 ช้อนโต๊ะ
  12. น้ำซุป 1 ถ้วยตวง
  13. นมสด  ½ ช้อนโต๊ะ

วิธีทำ

  1. ต้มน้ำซุปให้เดือดแล้วใส่ข่าตะไคร้ใบมะกรูดลงไป
  2. พอน้ำเดือดใส่กุ้งแม่น้ำและเห็ดลงไป
  3. จากนั้นใส่น้ำพริกเผา 2 ช้อนโต๊ะ ตามด้วยน้ำสด ถ้าชอบแบบน้ำข้นมากๆ ก็ใส่นมสดเพิ่ม
  4. ปรุงรสด้วยน้ำมะนาว น้ำมะขาม น้ำปลา  แล้วใส่พริกขี้หนูสดตามความชอบ
  5. พอเดือดแล้วตักใส่ถ้วยพร้อมโรยด้วยผักชีและพริกขี้หนูสด

เมนูแสนง่ายที่ทำทานแล้วรู้สึกกระปรี้กระเปร้าต้องยกเมนูต้มยำกุ้งของไทยให้ยืนหนึ่งไปเลยครับ เชื่อว่าต้องเป็นเมนูโปรดของใครหลายๆ คนอย่างแน่นอน ถ้าเย็นนี้ใครที่กำลังนึกเมนูไม่ออกก็เอาเมนูต้มยำกุ้งแม่น้ำน้ำข้นไปทำตามได้เลยนะครับ และสำหรับส่วนผสมต่างๆ สามารถหาซื้อได้ คลิก

Share this content